Pages

Friday, July 8, 2011

Resipi Strawberry Shortcake


Resipi  “Strawberry Shortcake”

Bahan-bahan:
Digestive Biscuit @ Biskut Marie
Salted Butter
Susu Pekat
Cream Cheese (Kraft Philadelphia)
Serbuk Jelly dalm kotak siap berperisa (nona ok jugak)
Bekas untuk buat shortcake

Tambahan:

Kalo nk letak fruit cocktail pun boleh untuk dimasukkan dalam jelly (tp nti pakai buahnya sahaja, air buah tu jgn pakai nti manis sangat :)





Cara-cara:

1.       Mule2 kita blendkan biskut marie tu bagi separa hancur, leh pakai blender machine (pakai pengisar yang kisar x halus sangat).
2.       Masukkan salted butter dalam biskut tu.  Gaul2 kn sampai biskut boleh lekat-lekat.  Terpulang kepada anda untuk letak banyak mane butter tu. (ikut selera masing-masing)
3.       Mampatkan biskut tu pada bahagian paling bawah bekas. Make sure, mampat la so die x berterabur nti.
4.       Lepas tu, masukkan biskut tu ke dalam peti ais (20 minit ) untuk dibekukan.  Bagi biskut jadi keras.
5.       Sementara itu, kite buat la die punye lapisan kedua iaitu lapisan cheeeeessseeeeee…
6.       K, nk buat cheese kite kene defrost kan cheese jd lembik cikit & then campurkan dengan susu pekat!... (pastu ikut selera masing-masing la nk letak manis mane..normally dlm 5 sudu besar camtu).
7.       Kacau bagi cheese nampak gebu n cantik.. pastu terus tuang atas  biskut yang telah kite bekukan tadi.
8.       Ratakan cheese atas biskut bg jadi satu lapisan, kemudian bekukan lagi bagi cheese keras plak.
9.       Tunggu la dalam masa setangah jam ke camtu (kalo lapisan cheese da keras da leh da).
10.   Kemudian buat jelly!...jelly ni xkisah buat nk masak guna air panas (yang mendidih) or masak atas dapur.  Tapi bagi satu kotak tu masukkan 2 cawan air sahaja…jangan lebey2 tau~…nti cair…
11.   Lastly kite bekukan lagi…. Bagi jelly keras n then it is ready to serve!! =) yeay!

p/s    kalo makan dengan ais cream pun sedap jugak   =)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...